Kedves Látogató!

Üdvözöljük az „Innovatív vermikomposztálási technológia fejlesztése kommunális szennyvíziszap újrahasznosítására” című K+F projekt honlapján, mely a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Zöld Ipari Innováció program (HU-09) keretében 2016. évben meghirdetett „Hulladék mennyiségének és a levegő, víz, talaj szennyezésének csökkentése (1. alprogram)” támogatásával jött létre.
A HU09-0095-A1-2016 azonosítószámú projekt az Inno-Water Zrt. (projektgazda), az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési- és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont (Talajtani és Agrokémiai Intézet) és a Norvég Bioökonómiai Kutatóintézet (Norsk Institutt for Bioøkonomi) közreműködésében valósul meg 2016.05.01. és 2017.04.30. között.
A „Innovatív vermikomposztálási technológia fejlesztése kommunális szennyvíziszap újrahasznosítására” projekt Izlandtól, Liechtensteintől és Norvégiától a Norvég Alapok révén közel 123 millió Ft (404.200 euró) támogatásban részesült.
A projekt fő célja, hogy egy jelenleg hulladék státuszú anyagot – a szennyvíziszapot – biológiai kezelést követően vermikomposzttá alakítsunk át, aminek eredményeként a kész anyag a hazai jogszabályoknak megfelelően talajjavító vagy termelésnövelő anyagként hasznosítható. A megfelelően kezelt szennyvíziszap azon túl, hogy számos értékes, a növények számára hasznos tápanyagot tartalmaz, a talajok szervesanyag utánpótlásának egyik meghatározó eszköze lehet Magyarországon. Az innovatív, újszerű vermikomposztálási technológia túlmutat mind a konvencionális komposztálási, mind a vermikomposztálási technológián, hiszen azok előnyeit hasznosítva igyekszik egy olyan minőségű terméket létrehozni, mely agronómiai és környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve ötvözi a két alaptechnológia kedvező hatásait.