Norvégiai Tudástranszfer

2016.09.26. és 2016.09.27. között a NIBIO gondozásában sikeresen lezajlott az „Innovatív vermikomposztálási technológia fejlesztése kommunális szennyvíziszap újrahasznosítására” című projekt norvégiai tudástranszfere és tanulmányútja. A norvégiai tudástranszfer során megvitatásra kerültek a projekt eddigi részeredményei, illetve lehetőség volt a magyar partnerek és a NIBIO szakmai kapcsolatainak kiszélesítésére és elmélyítésére. A találkozón a magyar partnerek által delegált személyek mellett a norvég partner által meghívott érintettek is részt vettek.

A program első hivatalos napján a NIBIO Ås-i székhelyén Dr. Csuzdi Csaba „Role of eathworms in recycling of organic materials” címmel tartott előadást a vermikomposztálás során hasznosítható földigiliszta fajok ökológiájáról, a projekt keretein is túlmutató tudásátadás során. Az ezt követő projektmegbeszélés során a partnerek bemutatták a kísérletek eddigi megvalósítását és eredményeit, és megbeszélésre kerültek a projekt során felmerült kérdések, a további tevékenységek azonosítása és ütemezése, illetve a projekt további sikerességének biztosításához szükséges lépések. A nap programját a NIBIO laborjaiban tett látogatás zárta, mely során a résztvevők megismerkedhettek az intézet kutatásainak körülményeivel.

A második szakmai nap során a komposztálásban is jelentős tapasztalattal bíró Lindum hulladékkezelő vállalat (http://lindum.no/om-oss/english/) Drammen-i telepére tett látogatás után a NIBIO munkatársai tartottak előadásokat a témához kapcsolódó kutatásaikról és alternatív talajjavító eljárásokról és adalékokról, majd az intézet kutatási létesítményeiben történt körbevezetés során bemutatásra kerültek a releváns kísérletek.

Az alábbiakban megtekinthetik a tudástranszfer dokumentációit:

  • Program
  • Memo
  • Dr. Csuzdi Csaba „Role of eathworms in recycling of organic materials” c. előadása (pt1,pt2)
  • Lindum: Szerves hulladék kezelés (pdf)